ADSENSE

G-20 Summits: List of Summits and Members

The annual meeting of the G-20 Leaders is known as the G-20 summit.  The G20 Summit is formally known as the “Summit on Financial Markets and the World Economy”. There are 20 members of the G-20 including India. Currently Osaka city of Japan is hosting the 14th G-20 summit.


File Photo: G-20 Summit
 
The G-20 is an international forum for the governments and central bank governors. On the name of its members its name is termed as the G-20.
G-20 was founded in 1999 with the aim to discuss policy pertaining to the promotion of international financial stability.
Group of 20 or (G-20) is the main forum for deciding the opinion on many international economic cooperation and some other critical issues like terrorism, human trafficking, global warming etc.
It is worth to mention that G20 members represent around 85% of global GDP, over 75% of global trade, and two-thirds of the world's population.

The name of the G-20 members are;

(1)Argentina (2) Australia (3) Brazil (4) Canada(5) China (6) France (7) Germany (8) India (9) Indonesia (10) Italy (11)Japan (12) Republic of Korea (13) Mexico (14) Russia (15) Saudi Arabia (16) South Africa (17) Turkey (18) United Kingdom (19) United States and (20) European Union.

Management of the G-20

The G20 Presidency rotates annually according to a system that ensures a regional balance over time.
The G20 does not have a permanent secretariat. Instead, the G20 president is responsible for bringing the G20 agenda in consultation with other members. G20 is an informal political forum.
The very first of G-20 summit was held in the Washington, D.C. (United States) in 14–15 November 2008. Currently 14th G-20 summit is going on in Osaka (Japan) on 28–29 June 2019. In this summit Indian delegation is headed by the PM Narendra Modi.

It is the first time for Japan to take on the G20 presidency headed by the Shinzō Abe.

List of G-20 Summits is as follows;

Host country
Host City
Date
1. United States
Washington, D.C.
4–15 November 2008
2. United Kingdom
London
2 April 2009
3. United States
Pittsburgh
24–25 September 2009
4. Canada
Toronto
26–27 June 2010
5. South Korea
Seoul
11–12 November 2010
6. France
Cannes
3–4 November 2011
7. Mexico
San José del Cabo, Los Cabos
18–19 June 2012
8. Russia
Saint Petersburg
5–6 September 2013
9. Australia
Brisbane
15–16 November 2014
10. Turkey
Serik, Antalya
15–16 November 2015
11. China
Hangzhou
4–5 September 2016
12. Germany
Hamburg
7–8 July 2017
13. Argentina
Buenos Aires
30 Nov. – 1 Dec. 2018
14. Japan           
Osaka
28–29 June 2019
15. Saudi Arabia
Riyadh
21–22 November 2020
16. Italy
Date to be decided 2021
candidate city: Bari
17. India
Date to be decided 2022
New Delhi
 

So this was the important information about the G-20 and its summits held so far. The information given in this article is very important for various competitive exams so students need to remember it thoroughly.


GK questions and answers on G-20 group of countries

The G-20 is an international forum for the governments and central bank governors from 20 major economies of the world.The G-20 was established in 1999. Here is the set of 10 questions on this G20 and its summits.
 
 
 

G-20 was founded in 1999 with the aim to discuss policy pertaining to the promotion of international financial stability. India is the founding member of the G-20. To prepare yourself for the upcoming exams solve this set of 10 questions on the G20 and its summits.
1. When was G20 established?
(a) 1995
(b) 1999
(c) 1985
(d) 2000
Ans. b
Explanation:  G20 was established in 1999 to bring together finance ministers and central bank Governors of the developed and developing countries.
2. Which of the following statement is not correct regarding the G 20?
(a)  Now the G20 summits are attended by the Finance Ministers and Central Bank Governors of the member countries only.
(b) India never hosted any G20 summit
(c) Its main aim is to eliminate poverty from the world
(d) Its meetings are held annually.
Ans. c
Explanation: The main aim of this group is to promote financial stability and sustainable development in the world.
3. Which of the following city is organizing the recent G20 summit held in June 2019?
(a) Brisbane
(b) Osaka
(c) Antalya
(d) Hamburg
Ans. d
Explanation:  The very first of G-20 summit was held in the Washington, D.C. (United States) in 14–15 November 2008. Currently 14th G-20 summit is going on in Osaka (Japan) on 28–29 June 2019. In this summit Indian delegation is headed by the PM Narendra Modi.
4. What is the theme of the G20 summit held in Germany in June 2019?
(a) Shaping an Interconnected World
(b) Fighting poverty with rigidity
(c) "Human-Centred Future Society"
(d) Making the world together
Ans. c
Explanation: The theme of the G-20 Osaka summit is "Human-Centred Future Society"
5. Which of the following is not the member of the G20?
(a) Indonesia
(b) Singapore
(c) Mexico
(d)Turkey
Ans. b
Explanation: Singapore is not the member of the G20.
6. Which of the following statement is not correct regarding the G20?
(a) In the meetings of the G20, EU is represented by the European Commission and by the European Central Bank
(b) The G20 economies account for around 85% of the gross world product (GWP)
(c) The G20 economies account for around 80% of world trade
(d) The G20 economies account for around 40% population of the world
Ans. d
Explanation: The G20 economies account for around two-third population of the world.
7. Where was the first summit of G20 held?
(a) USA
(b)  Britain
(c) Canada
(d) France
Ans. a
Explanation: The first summit of G20 was held in Washington in 2008.
8. Till date how many summits of G20 has been held?
(a) 5
(b) 9
(c) 11
(d) 14
Ans. d
Explanation: 12th summit is being held in Hamburg (Germany) and the 14th G-20 summit is held in Osaka Japan in 2019.
9. Which of the following statement is correct about G20?
(a) The Presidency of G20 is supported by a "troika" made up of the current, immediate past and future host countries
 (b) The G20 have a permanent secretariat
(c) In 2015 the G20 Presidency is held by China
(d) The G20 Presidency rotates at every two year
Ans. a
Explanation: The Presidency of G20 is supported by a "troika" made up of the current, immediate past and future host countries
10. When will India hod the G-20 Summit?
(a) 2020
(b) 2021
(c) 2022
(d) None of the above
Ans. b
Explanation: It is surprising that India did not host any G-20 meeting so far. But in the 2022 India will host 17th summit of the G-20.
BETWEENADS

See some More Articles

https://www.ndtvnewshindi.com/search/label/Amazon%20Products